Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Táplálkozás és kultúra

2011.04.30

 Kultúra és táplálkozás 

Ennek a rövid bevezetőnek természetesen nem az a célja, hogy egy olyan alapvető problematika megoldásának lényegébe bocsátkozzon, mint amilyen a társadalomtörténet és természet történetének kapcsolata, ez az antropológiai tanulmányok tárgya, csupán azt akarja tudatosítani, hogy azon túl, hogy a táplálkozás kezdetben az élő környezetünkben rendelkezésre álló források jóvoltából kielégített fiziológiai szükséglet volt, az idő múlásával a különböző kultúrák hagyományainak részét képezte és ily módon e kultúrák identitásérzésének lényeges elmévé is vált.

Bár vallási tabut von magával a sertéshús a zsidóknál és a muszlimoknál, vagy a mi társadalmainkban ízlés tekintetében minősül tabunak a kutya- vagy az egérhús, akárcsak a kínaiaknál a tejtermékek fogyasztása-mindig is képes volt minden hagyományosan táplálkozó társadalom arra, hogy biztosítsa egyedei számára a túlélést, valamint általában a jó egészséget is az azt megőrizni kívánók számára.

Az egészségmegőrzéssel kapcsolatban meg kell még említenünk azt is, hogy az egyes kultúrákban a hagyományos táplálkozással párhuzamosan is kialakultak bizonyos szintén hagyományosnak nevezhető terápiaformák, mint amilyen például a kínai akupunktúra.

Gyakorlatilag a legújabb eredmények kiértékelései arra a megállapításra vezetnek bennünket, hogy bár a tudomány fejlődésének eredményeképpen az anyagcsere alapvető folyamatában részt vevő ásványi anyagok és vitaminok szerepének felfedezése csak a közelmúlt kísérleti kutatásainak köszönhető, ez még egyáltalán nem jelenti azt, hogy azelőtt ezek nélkül az anyagok nélkül kellett az embernek élnie.

tofu-zoldseggel-rizzsel.jpg

A kínai konyha egyik klasszikus fogása tofuval, hüvelyesekkel és rizzsel, a hagyományos pálcikákkal tálalva. Néhány évtizede a kínai konyha megszokottá vált a nyugati világ számára is, mely megtanulta értékelni a távol-keleti ízeket.

A fejlődési folyamatban a környzethez való alkalmazkodás is szerepet játszik: az eszkimóknak, akik hozzászoktak egy szinte kizárólag húsból és halból álló étrendhez, nem voltak anyagcsere-problémáik, és az egyébként a vegetáriánusokat érintő C-vitamin-hiány tüneteit sem produkálták.

 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.