Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vérszegénység és a B12-vitamin

2011.04.15

A vitaminhiány okozta megbetegedésekhez képest ilyen közvetlen társadalomtörténeti előzményei - úgy tűnik - nincsenek a vérszegénységnek. A vérben található alakos elemek közül a vörösvértestek méretének rendkívüli mértékű csökkenését "vészes" vérszegénységnek nevezték el, mert aki egykor megkapta, annak menthetetlenül a halálát okozta.

A beteg gyógykezeléséhez és gyógyításához tapasztalati út vezetett: 1929-ben a Harvard Egyetem orvosi karán George Minot azt állapította meg, hogy a vészes vérszegénységben megbetegedett pácienseinek állapotában nagymértékű javulás következett be, ha májat fogyasztottak.

Ugyanis attól kezdve csontvelőjük újra normál méretű vörösvértesteket kezdett előállítani a megbetegedés következtében megnagyobbodott óriássejtek (megalociták) helyett, és élettartamuk is elérte a normál kereteket.

Ez a nem éppen tudományos kezelési módot nyilvánvalóan nem vették túl komolyan, és csak mintegy húsz évvel később tudták sikerrel izolálni a májban a vészes vérszegénység gyógyulását kiváltó aktív elemet, a B12-vitamint, melyet másképpen kobalaminnak is neveznek a molekulájában előforduló ásványi anyag a kobaltatommiatt.

Sülthús(Számos állat húsa, melyek közt említésre méltó a birkahús, lóhús és a marhahús, valamint mindezeknek a mája jelenti a legfontosabb B12-vitamin-forrást, mely nélkülözhetetlen a vészes vérszegénység főleg gyermekkorban jelentkező betegségének elkerülésében.)

És a tanulmányok folytatódnak...

E nagyra értékelhető eremények ellenére a vitaminok tanulmányozása még nem mondható befejezettnek. És valóban, a közelmúltban nemcsak azonosítottak eddig még ismeretlen vitaminszerű anyagokat, hanem alig húsz évvel ezelőtt a rák elleni küzdelemben elindították az egyes vitaminok (A-, E- és C-vitaminok) hatékonyabb alkalmazásának lehetőségeire irányuló kutatómunkákat is.


A máj fogyasztásáról...

Az egyetlen vízben oldódó vitamin, amelyik elraktározódik a gerincesek májában, a B12, s a bárányé tartalmazza abszolút értékben a legtöbbet belőle. Nem mindenki kedveli a máj ízét, pedig sokféleképpen felhasználható, ízletes, változatos fogások készíthetők belőle, a többi között májgombóc, hirtelen sült májszeletek, máj marsall módra stb. Így készül például a bárány vagy a sertés májából a pirított máj: A megmosott májat csíkokra vágjuk, majd ánizzsal, babérlevéllel fűszerezve serpenyőben, kevés olajban hirtelen ropogósra sütjük, vagy nyársra húzva grillrácson megpirítjuk.


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.