Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az angolkór, a csontlágyulás és a D-vitamin

2011.04.15

Napsütés

Az angolkór (rachitis) a fejlődésben lévő csontváz megbetegedése, tehát jellemzően a gyermekkorban fordul elő és elsősorban a csontok (többnyire az alső végtagok, a mellkas és a koponya) mészhiányára utal, a csont törékenysége és eldeformálódása jellemzi.

Ezzel szemben a csontlágyulás (osteomalacia) betegsége felnőtteket sújt és a csontok szilárdságának csökkenésével jár együtt. A tünetei voltaképpen hasonlóak az angolkórnál leírtakhoz.

Megállapítást nyert, hogy e betegségek alapvető kiváltó oka a D-vitamin (calciferol) hiánya, és ez az egyetlen olyan vitamin, mely túl azon, hogy a zsíros halak húsában és számos állati eredetű élelmiszerben, például a tojásban és a tejben is jelen van, a szervezet onmaga is képes előállítani a bőrfelületet érő napfény által kibocsátott ultraibolya sugarak hatására.

A fejlett ipari országokban ma kifejezetten kevés angolkóros megbetegedés fordul elő, ezzel szemben a harmadik és negyedik világban élő gyermekek ugyan idejük nagy részét a szabad levegőn töltik, de az angolkórt, mint az éhezés és az alultápláltság egyik drámai kövezkezményét, mégsem kerülhetik el.
 

agyermekeszik.jpg

 
A gyermekkortól kezdve számos betegség megelőzésében alapvető szerepet játszik a vitaminok szervezetünkben való kiegyesúlyozott jelenléte.
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.